Saturday, February 11, 2012

Hei.Sabar itu indah tahu.:)

Bismillah.

Dalam satu hadis Qudsi Allah berfirman : 

 "Apabila aku telah berikan musibah kepada salah seorang hambaKu pada badannya, hartanya, atau anaknya, kemudian dia menerimanya dengan sabar yang sempurna, Aku merasa malu untuk menegakkan timbangan baginya pada hari kiamat atau membukakan buku catatan amal ibadahnya".
(HR Dailami, AlHakim dan Tirmizi)

Sabar.Orang yang betul gojes dan sifu dalam ujian je boleh bersabar beserta dengan kecantikan taqwa setiap kali Allah jentik dengan sesuatu dalam kehidupannya.

Allah kadangkala melaksanakan cubaan didunia dengan memberikan ujian dalam bermacam bentuk, seperti :

1)Cubaan badaniah dan rohaniah yang berupa penyakit,luka, cacat pandangan salah satu anggota tubuh,rasa susah,gelisah dan macam-macam rasa lagi.

2)Cubaan melalui kekayaan,seperti kehilangan, kebakaran, kekurangan, rosak dan sebagainya

3)Cubaan melalui anak dan keluarga seperti sakit dan lumpuh.

Semua cecubaan-cubaan yang Allah uji pada manusia yang hina lagi marhaen ini bukanlah tanda Allah benci padanya.Semuanya adalah lukisan kecintaan Allah pada hambanya.

Kau futur,maka ketawa berdekahdekahlah syaitonrojim.

Kau jatuh,maka bersurak gumbiralah mereka.

Kau.Sabarlah.Tak mengapa orang lain memandang kau seperti alien yang pelik.Tak mengapa.Dia menjauhi kau?Tak mengapa.Kerana orang pelik itu istimewa.Moga istimewa dimata Allah juga.

Setiap ujian umpama coklat-coklat yang manis untuk dimakan.Manis.Bila kau tahu apa hikmah Allah turunkan ujian itu padamu.

" Dan jika kamu membalas kejahatan pihak lawan, maka hendaklah kamu membalas dengan kejahatan yang sama dengannya,dan jika kamu bersabar, (maka) sesungguhnya yang demikian itu adalah yang lebih baik bagi orang yang bersabar."

16:126


Hei.sabar itu indaaah tahu.series sumpah lagi indah dari menyalak marah.

No comments: